August 2024


Får vi bussen tilbage?

Onsdag den 4. september behandler byrådet vores borgerforslag, Giv os bussen tilbage. Efter vi har fået over 1000 underskrifter på forslaget og meget opmærksomheden i medierne, er politikerne begyndt at lytte til os. 

Byrådsmedlemmerne forstår vores problemer, og de vil gerne være med til at gøre noget ved det. Men på grund af budgetforliget, som gælder i både 2024 og 2025, er det svært at få lavet noget om, og selv om det lykkes, så tager det flere måneder for Movia at lægge busruter hjem.

Men vi giver selvfølgelig ikke op. Kampagnen for at få bussen tilbage fortsætter på flere forskellige måder, og vi stopper ikke, før vi har fået en bus.

Byrådsmødet begynder klokken 17 onsdag den 4. september, og det er åbnet for borgerne. Vi håber, at mange beboere møder frem, så byrådet virkelig får indtryk af, at vi er mange som støtter forslaget.

Beboerforeningen arrangerer bustransport til mødet og tilbage igen. Der kommer nærmere besked om, hvordan man kommer med i et digitalt nyhedsbrev og i postkasserne.  

Man kan følge byrådsmødet på internettet på adressen:  

https://www.roskilde.dk/da-dk/demokrati-og-indflydelse/byradet/se-byradets-moder-online

Der kan en optagelse af mødet også ses senere.

Det er ikke den bus, vi skal køre med, men det bliver en ældre sag. 

Den kører fra Margrethegården i god tid til, at vi kan nå frem, inden mødet starter. Og den kører tilbage igen så  tidligt, at man kan nå tilbage og spise i restauranten. 

Café Smil

To gange om ugen har Café Smil fællesspisning, hvor seniorer kan hygge sig med at spise et godt måltid sammen, og den er åben for alle. Der serveres to retter: forret og hovedret eller hovedret og dessert. Efterfølgende er der kaffe og te med lidt sødt.

Prisen er lav, nemlig 40 kroner for det hele, fordi Café Smil køres af frivillige, og fordi Fødevarebanken leverer nogle af råvarerne.

Menuen er en overraskelse hver gang.

Hver onsdag kl. 12 i Solparkens beboerhus, Lysalléen 181 (Trekroner).
Hver torsdag kl. 12 i Ringparkens beboerhus, Sdr. Ringvej 51 C. 
Begge steder kan man komme ind tidligst 11.30.
Pladsreservation er ikke nødvendig.

Læs mere på nettet, på https://www.aeldresagen.dk/aktiviteter-og-kurser/kommune/roskilde/roskilde/k7137-cafe-smil-roskilde . Eller søg efter Cafe Smil Roskilde på Google. 

Vi udsender også digitale nyhedsbreve mellem de trykte. Der kommer for eksempel de sidste nyheder om buskampagnen og om arrangementer. Hvis du vil have hurtig besked om aktuelle ting på Margrethegården i din mail, send os en mail på adressen nyhedsbrev.margrethegaarden@gmail.com. Skriv Abonnement i emnefeltet. Så kommer du med på listen.

Få medicinen bragt

Det er svært at komme op til apotekerne for at betale og hente sin medicin uden bussen til byen.

Hvis du bliver nødt til at få din medicin bragt ud, skal du tilmelde dig til Betalingsservice (PBS) til apotekerne, for på denne måde at betale for din medicin en gang månedligt. 

Jeg har tilmeldingsblanketter til begge apoteker, og jeg vil gerne være behjælpelig med at udfylde dem. For at tilmelde dig til betalingsservice skal der bruges dit cpr-nummer samt kontonummer til din bankkonto.

Jeg kan kontaktes på 22 83 49 52, så kan vi aftale, hvor vi kan mødes.

Venlig hilsen, Lisbeth, 72, 106

Fra It Cafeen

Vi har for et stykke tid siden sat en pc med forbindelse til internettet op i dagligstuen. Nu har vi sat en printer op også, så det kan lade sig gøre både at komme på nettet og  at skrive ud, også når der ikke er åbent i It Cafeen. 

Pc’en er med styresystemet Chrome OS Flex, og det er kun beregnet til at gå på nettet med. Derfor er det let at bruge. Der ligger en vejledning ved siden af pc’en, og har du brug for mere hjælp, kan du få det i It Cafeen. 

Hvis du skriver ud, er prisen det samme som i It Cafeen, en krone for en sort/hvid side og to kroner for en farveside. Betalingen lægges i æsken ved siden af pc’en. 

På it-cafeens nye hjemmeside, it-cafe.dk kan man finde de gamle numre af nyhedsbrevet. Siden er også udstyret med en søgefunktion, hvis man vil søge efter et bestemt emne.

Man kan også finde de vejledninger It Cafeen har lavet i tidernes løb, og på sigt kommer der mere til. 

Kig ind på siden og send gerne forslag, ris og ros til  nyhedsbrev.margrethegaarden@gmail.com .

Åbningstider:

It Cafeen er åben mandag 14-15, onsdag 10-12 og fredag 14-16

Fra Beboere

På et beboermøde for et stykke tid siden var der en beboer, som fortalte, at der er nogen, der bliver generet af den parfumelugt, der indimellem er på vaskeriet. Jeg synes det burde være forbudt at bruge vaskepulver eller skyllemiddel med parfume på et vaskeri, som man deler med andre – ligesom man jo heller ikke ryger i fælles lokaler.

Poul Ingerslev, 72-104

For nylig blev bibliotekets udbud af bøger, cd’er og andet gennemgået sådan, at udbuddet har en vis kvalitet. Gennemgangen førte til en markant reduktion i bøgerne.

Men da biblioteket hele tiden skal forny sig, tager vi imod bogdonationer, store som små. Donationerne kan afleveres i købmandsforretningen eller aftales med Bendt Egelund tlf.21812823.

Men husk du kan fortsat tage og bytte bøger i biblioteket.

God læselyst.

Bogormene

I butikken har vi en RUKO-nøgle liggende, som er tabt/glemt af en eller anden. Nøglen er hvid med røde hjerter på.

Først en tak til Beboerforeningens bestyrelse for det store frivillige arbejde.

Ikke nemt at tilgodese alle ønsker og holdninger, men som vi lige har oplevet med kommunens politikere, har I måske glemt at lodde stemningen, hvad angår gyldighed og brug af spisebilletter?

For nogle – ikke mindst den gruppe, der er i arbejde, er aktive udenfor huset eller beboere på sygehus/ aflastning/ genoptræning – betydet det ubrugte billetter/ billetsalg til spotpriser eller billetter i skraldespanden.

Samtidig har man fjernet muligheden for brug af billetterne til smørrebrød — også de arbejdernes redningskrans i aften/nattevagt- skiftehold måske?

Hvem ønsker at betale så meget for mad, som man kun kan få i så begrænset omfang?

Agnete 68-108

Vores to bestyrelser

På Margrethegården har vi to forskellige bestyrelser, men ofte taler vi bare om bestyrelsen, og det skaber noget forvirring om, hvilken bestyrelse, der menes, og hvad de to bestyrelser hver for sig tager sig af. 

Margrethegården er en selvejende institution, som der sådan set ikke er nogen, som ejer. Men den ledes af en bestyrelse, hvor der sidder to fra Foreningen Frembo, som har taget initiativ til oprettelse af Margrethegården, en repræsentant for kommunalbestyrelsen, en fra Margrethehjemmet, som lejer en garage af Margrethegården samt en lejer fra Bredgade og to lejere fra Margrethegården. De to er Søren Vang Hansen og HC Stigaard. 

Det er den bestyrelse, som nogen kalder for Hovedbestyrelsen, som fastlægger reglerne og, gennem administratoren Bjørnsholm samt Annette, har ansvaret for driften Margrethegården. Det er også Hovedbestyrelsen, som træffer alle beslutninger om budget og regnskab, herunder priser og vilkår i restauranten. 

Hovedbestyrelsen afholder mindst to beboermøder om året. Et i første halvår om regnskabet for sidste år og et i andet halvår om budget og husleje for næste år, hvor alle beboere kan møde frem og stille spørgsmål og kommentere. 

Vi skal have udpeget nye bestyrelsesmedlemmer til Hovedbestyrelsen i 2025, fordi hele bestyrelsen bliver udpeget for en fireårig periode i de år, hvor der er kommunalvalg.

Margrethegårdens Beboerforening er en frivillig forening for beboere. Den arrangerer sociale og kulturelle begivenheder på Margrethegården. For eksempel aktivitetsdagen og loppemarkedet. Alle beboere kan melde sig ind i foreningen, møde op til den årlige generalforsamling og stille op til bestyrelsen. 

Beboerforeningen har ingen indflydelse på priser og vilkår  i restauranten, husleje, vedligeholdelseskonto eller den slags ting. 

Byvandring

Lokalhistoriker Henrik Denman holdt torsdag den 15. august byvandring om området ved Margrethegården for omkring 35 beboere.  Han fortalte at området lå på landet udenfor byen frem til 1930’erne, hvor Roskilde Kommune købte det af Sankt Jørgensbjerg Kommune og begyndte at planlægge, hvilke veje der skulle anlægges. Lidt bebyggelse var her dog i området: Ladegården med en mølle ejet af Otto Mellerup, måske inspirationen til Gustav Wieds Tummelumsen. Gården lå ude på Ternevej (dengang Ladegårdsvej). Her udsprang også en kilde, som løb ud i Ladegårdsrenden. En stump  af denne å har vi stadig, den ligger langs med Ladegårdsstien. Desuden en mindre bebyggelse, Ladegårds Huse, som lå ude omkring Ternevej/Præstemarksvej-krydset. Heraf er stadig et par stråtækte gamle huse tilbage.

Fra Beboerforeningen

Den første halvdel af 2024 har været præget af mange aktiviteter og nye tiltag. For eksempel har vi fået dette nyhedsbrev.

Beboerforeningens formand gennem otte år, Søren Vagn Hansen, meddelte i foråret, at han af private årsager ønskede at træde tilbage. På en ekstraordinær generalforsamling i maj blev den hidtidige næstformand, Bodil Jacobsen, valgt som ny formand. 

Busserne, som ikke kører vores vej længere, har fyldt meget, og det har ført til flere arrangementer. En dialog med en medarbejder fra kommunen, et møde med Bent Jørgensen, byrådsmedlem, fra Venstre og et offentligt møde på Margrethegården med flere politikere, repræsentanter fra Ældre Sagen, Ældrerådet samt fra blokkene på Kongebakken og fra Trægården.

Vi har også haft andre gode arrangementer, som mange har deltaget i. Et foredrag om alderdom og samfundet, et foredrag om testamente og fremtidsfuldmagt, og der har hver måned været banko med stor tilslutning. Desværre måtte vi opgive at gennemføre den planlagte udflugt til Oplevelsescenter Nyvang på grund af manglende tilslutning. 

I anden halvdel af året gennemføres mange aktiviteter. 

Fredag den 23. august holder vi den årlige aktivitetsdag, som i år kommer til at være med hele to musikindslag. 

Og der bliver som sædvanlig kaffe og kage, amerikansk lotteri og en lille en, både om eftermiddagen og til middagen, som skal bestilles i restauranten senest klokken 12 dagen før

Søndag den 15. september afholder vi loppemarked, og der er naturligvis banko en gang om måneden. 

Der bliver flere arrangementer, blandt andet modeshow og en koncert i samarbejde med Kirkemusikskolen i Roskilde. 

Der kommer nærmere besked om arrangementer i nyhedsbreve og i invitationer i postkasserne. 

Transport med Flexhandicap

I forbindelse med nedlæggelse af vores busruter, vil de dårligt gående beboere på Margrethegården få meget vanskeligt ved at gå til stoppestederne for de øvrige ruter. 

Som alternativ kan man vælge at bruge Flextrafik; men det er blevet dyrt: minimum 75 kroner hver vej for en tur til centrum af Roskilde. For de dårligst gående, er der imidlertid et alternativ, nemlig Flexhandicap.

Den kræver, at man er rollator- eller kørestolsbruger og at man er så bevægelseshæmmet, at man ikke kan benytte de offentlige trafikmidler. Med betragtelig længere til busstoppestedene, må vi forvente at flere beboere herfra nu vil leve op til disse kriterier.

Som medlem af ordningen, får man 104 ture årligt, og prisen for en tur til bycentrum ligger på ca 30 kroner. Man kan desuden forvente mere hjælp fra chaufføren, end man kan få i en almindelig Flextrafikbil.

Først skal man sende en ansøgning til kommunens hjælpemiddelafsnit. Hvis de godkender, sender de ansøgningen videre til Movia, som informerer yderligere.

Læs mere om proceduren på https://www.roskilde.dk/da-dk/service-og-selvbetjening/borger/sundhed/hjaelpemidler/korsel-til-svaert-bevaegelseshaemmede-og-synshandicappede/ (eller søg efter flexhandicap Roskilde på Google). 

Der er et link til ansøgningsskemaet på siden, og det skal printes ud, udfyldes og sendes til Hjælpemiddelafsnittet, Gammel Darupvej 3A, 4000 Roskilde, enten pr post (hvis man kan finde en postkasse) eller digitalt. 

Man kan få hjælp til at skrive ud og til at sende det udfyldte skema i It Cafeen, og der ligger udskrevne skemaer i butikken, som man kan tage med hjem og udfylde.

Aktivitetskalender

Billardrum: i kælderen, åben for alle hele døgnet. Nøgle kan bestilles hos Palle. Det er også muligt at spille bordtennis i lokalet.

Motionsrum:  i kælderen, åbent for alle hele døgnet.

Få eventuelt introduktion/vejledning fra Erik, 5072 9848 eller Helle 3116 6772

Butikken: Åben fra 9.15 til 11.15 alle hverdage.

Indkøbsbussen: Afgang mandag, onsdag og onsdag ml 10-12. Kontakt Ruth Baden Ekelund, tlf. 6111 5803 eller Hanne Larsen, tlf. 3195 2079 for tilmelding. De skal bruge navn, adresse, telefonnummer og telefonnummer til en pårørende.

It Cafeen: Åben mandag klokken 14-16, onsdag klokken 10-12 og fredag klokken 14-16. 

Osteknuden: Hver tirsdag holder ostebilen foran hovedindgangen ved nummer 68 klokken 9.30-11.30. 

Stolegymnastik: Åbent for alle. Tirsdag kl. 10-12 i selskabslokalet.

Gåtur i rask tempo: Onsdag klokken 9- ca. 10. Vi mødes i forhallen og går cirka fem kilometer. 

Gåtur i roligt tempo (alle kan være med): Onsdag klokken 11-12. Vi mødes i forhallen og går en til to kilometer. 

Aktivitetsdag: Fredag den 23. august klokken 14. Kaffe, kage, god musik eftermiddag og aften, middag i restauranten, som koster en spisebillet og med tilmelding senest dagen før klokken 12. (se indbydelse, som er omdelt i postkasserne)

Banko: Søndag den 25. august klokken. 14 i restauranten.

Byrådsmøde: Onsdag den 4. september behandler byrådet vores busforslag. Se forsiden

Loppemarked: Søndag den 15. september 10-13. Medlemmer af beboerforeningen kan bestille en stand. Prisen er 50,- kroner. Tilmelding senest den 30. august til Bodil eller Carl. (se indbydelse, som er omdelt i postkasserne) 

Vi synger sammen: Onsdag den 18. september klokken 14-15 i restauranten. 

Modeshow: Fredag den 20. september klokken 14.

Nyhedsbrevet

Denne udgave af nyhedsbrevet er produceret af Carl Rosschou, Helle Frederiksen, Bendt Egelund, Jytte Hjort og Tage Christensen. 

Har du noget på hjerte, som kan interessere andre beboere på Margrethegården, er du meget velkommen til at sende os et indlæg på nyhedsbrev.margrethegaarden@gmail.com. 

Hvis du vil modtage nyhedsbrevet digitalt, skriver du til samme mailadresse og gør opmærksom på det.