Virus og sikkerhed


Pc

De fleste eksperter og analyser anbefaler, at man  holder sig til Microsoft Defender, som er indbygget og aktiveret som standard i Windows 10 og 11, hvis man ikke vil købe et abonnement på antivirusprogrammer. Det er vigtigt, at holde programmerne opdateret gennem Windows update. Windows 7 og 8 får ikke længere opdateringer. Derfor er det en god ide at opdatere til Windows 10, hvis det kan lade sig gøre. Den anbefalede mængde RAM for at installere Windows 10 er 4 GB, men minimumskravet er kun 2 GB.

Hvis man er indstillet på at betale 3-700 kroner om året for et abonnement anbefales blandt andet Norton, Bitdefender, Malwarebyte. 

Mobiltelefoner

Google gør meget for at forbedre sikkerheden, men den indbyggede sikkerhed i Android er ikke så høj som i Windows. Derfor er en virusbeskyttelse en god ide. Et af de gratis programmer er Sophos Intercept X. Der findes en række af de andre programmer, som også har en gratis udgave, fx AVG, Avast, Norton, Bitdefender med flere. Nogle af dem er kun gratis i en begrænset periode. 

Sikkerheden er meget høj i iPhone så man behøver ikke at installere et ekstra program til at varetage den. Men hvis man vil føles sig mere sikker med et program, så findes de samme programmer, som til Android, også til iPhone. 

Sund skepsis og kritisk sans

Den største fare for almindelige pc –  og mobiltelefonbrugere, er ikke virus og malware, men svindlere som forsøger at lokke oplysninger eller penge ud af folk, med e-mail eller SMS. Den vigtigste måde at beskytte sig på er ved at være på vagt over for tilbud, som er gode til at være sande, oplysninger om, at man skal have penge tilbage i skat eller fordi mange har betalt en regning to gange eller der er en forsendelse på vej, som man lige skal betale for. Eller for opringninger fra ens bank, fra politiet eller kommunen, som vil have en til at overføre penge eller give personlige oplysninger. Meget af det, kan godt være rigtigt, men ofte er det ikke. Man skal tjekke afsenderen ved af se på den emailadresse mailen er sendt fra, tjekke telefonnummeret på krak.dk på afsendren af en sms og ringe tilbage til den, som har ringet en op.   

Adgangskoder

Adgangskoder er skyld i mange problemer. Sikkerhedseksperter anbefaler, at man ikke bruger samme password til flere sider. Og at password  –  ud over at være være unikke –  skal være komplicerede. 

Mange skriver brugernavn i en notesbog, som efterhånden som man flere og flere adgangskoder at finde rundt i, efterhånden som man får flere og flere. 

Et alternativ er, at gemme dem i browseren. Det tilbyder næsten alle browsere at gøre. De fleste eksperter anser det for usikkert, men ikke så risikabelt som at bruge det samme password flere steder. Og uanset hvilken browser, man bruger, er adgangskoderne krypteret, så de kun kan læses, hvis man er logget ind på sin konto eller i Windows.